De winterblues
De herfst is nog maar net begonnen, het lijkt wat vroeg om al te beginnen met een artikel over de winterblues. Dit is met een reden. Je kunt de winterblues namelijk voorkomen. Het werkt het beste door op tijd te beginnen. De maand oktober is hiervoor heel geschikt.
Meer dan een miljoen Nederlanders heeft in meer of mindere mate last van winterblues of depressie. De winterblues is een milde vorm die je zelf met eenvoudige tips en middelen kunt bestrijden. Als het gaat om een ernstiger vorm waarbij een bezoek aan de dokter noodzakelijk is kan het gaan om een echte winterdepressie. Klachten kunnen dan maanden aanhouden en verdwijnen niet vanzelf.
Symptomen
Symptomen zijn o.a. futloosheid, somberheid of vermoeidheid die de hele dag kan aanhouden. Soms raakt ook het eetpatroon verstoord door een extra behoefte aan koolhydraten wat kan leiden tot veel snoepen. Bij een depressie kunnen slaapstoornissen en gewichtsafname optreden.
Oorzaken
Licht regelt onze biologische klok. Het zonlicht zorgt voor het op tijd lopen van die klok. Bij te weinig licht kan de klok ontregeld worden. In de winter is er door de korte dagen weinig licht. Het hormoon melatonine speelt een belangrijke rol. Het hormoon wordt ’s nachts aangemaakt. Normaal gesproken wordt de aanmaak overdag onderdrukt. Verstoring van dit patroon zorgt eerst voor vermoeidheid en later voor andere klachten. Hierbij speelt serotonine een rol. Serotonine is een neurotransmitter. Een stofje dat in de hersenen werkt. Onder andere het hongergevoel en de neiging tot slapen wordt door deze stof gereguleerd. Het zorgt ook dat je je prettig voelt.
Zo los je het op
- Belangrijk bij klachten is altijd om eerst de meest voor de hand liggende oplossingen te kiezen. Daglicht is belangrijk. Zorg dat je iedere dag voldoende buiten bent. Een half uur per dag is het minimum. Een stevige wandeling kan ook zonder hond. Twee keer op een dag is beter en uiteraard als het nog licht is.
- Geef niet toe aan de drang om te slapen op niet normale tijdstippen. Gewoon een goede nachtrust en overdag voldoende beweging.
- Eet gezond en begin vooral met een goed ontbijt.
- Ga in de herfst of winter op vakantie naar de zon. Ga een weekendje weg in de buitenlucht. Ontdek hoe mooi Drenthe is op de fiets of neem de boot naar een waddeneiland.
Lichttherapie
Als de gewone oplossingen niet helpen kun je voor aanvullende maatregelen kiezen. Wat zeker helpt is te zorgen voor extra licht. Bij voorkeur in de ochtenduren kun je een speciale daglichtlamp gebruiken. Na gebruik gedurende 2 weken is er al een duidelijk verschil merkbaar. De werking is voldoende wetenschappelijk bewezen. Vergelijkbare lampen worden ook door specialisten gebruikt bij zwaardere winterdepressies.
De zonnebank?
De zonnebank is niet bedoeld als middel tegen de winterblues. De ogen zorgen voor de opname van licht. Op de zonnebank heb je een brilletje op en/of de ogen dicht. Toch blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat ook de zonnebank een effect kan geven vergelijkbaar met dat van voldoende zonlicht. Veel mensen voelen zich er prettiger door. Dit komt omdat ook via de huid de aanmaak van serotonine wordt bevorderd. Samenvattend kun je zeggen dat de zonnebank niet de lichttherapie kan vervangen maar wel een hele goede aanvulling kan zijn op lichttherapie.
Philips daglichtlamp
We hebben de Philips daglichtlamp te huur. Zo kun je uitproberen of dit eenvoudige middel voor jou werkt. Als het goed werkt is zelf aanschaffen vervolgens een verstandige keuze.
Links
- Veelgestelde vragen en antwoorden
Verkoop en verhuurinformatie
- Kijk voor onze verhuurmogelijkheden onder tarieven.
- Onze selectie van enkele daglichtlampen vind je in de koopwijzer winterartikelen op deze site.
- Wil je een lamp zelf aanschaffen dan kun je via de knop hieronder rechtstreeks naar de site van bolcom. Op die site kun je bestellen of zelf verder zoeken.
Rutger Slim, Zonnestudio Rietlanden oorspronkelijk gepubliceerd op 3-10-2014