Verstandig zongedrag in Zuid Europa

Binnenkort gaan veel Nederlanders weer massaal op vakantie naar Zuid Europa. De populariteit van Zuid Europa heeft alles te maken met de zon en de garantie van mooi weer. Gevaren kunnen ontstaan door te plotselinge overgang naar een klimaat met hoge zonkracht. Met deze tips zijn problemen eenvoudig te voorkomen. Vertrouw niet alleen op je zonnecrème maar kies vooral voor een iets andere manier om te genieten van het mediterrane buitenleven. Er is meer dan strand.

 

De zonkracht in Nederland en in Zuid Europa

De zonkracht wordt bepaald door de hoogte van de zon. Dit heeft te maken met het tijdstip van de dag en het seizoen. Daarnaast zijn weersomstandigheden van invloed. Wel of geen wolken maakt veel verschil. Verder neemt hoog in de bergen de zonkracht flink toe. Wintersporters weten hier alles van. Weersomstandigheden kunnen snel wisselen, daarom geven weerkundigen vaak een minimum en een maximum aan zonkracht voor een dag aan. In Nederland varieert deze in de zomer tussen 3 en 7. In Zuid Europa kan de zonkracht in de zomer oplopen tot kracht 10. Aan de evenaar kan de zonkracht hoger zijn, 13 tot 15, soms nog hoger.

Huidkanker en langzame gewenning van de huid

Uit wetenschappelijk onderzoek* is gebleken dat juist het zonnen in Zuid Europa zonder voldoende gewenning de kans op huidkanker verhoogt. Het is dus niet verstandig om rechtstreeks vanuit je kantoor in de auto te stappen en meteen in Frankrijk op het strand te gaan liggen. In het onderzoek is ook aangetoond dat bouwvakkers die het hele seizoen buiten zijn hebben juist een verlaagd risico op huidkanker hebben. Zij hebben wel last van huidveroudering. Minder ernstig maar ook een reden om je zonblootstelling niet te overdrijven.

Tips om verstandig om te gaan met de zon in Zuid Europa

Volg het ritme van de lokale bevolking

De Fransen, Italianen, Spanjaarden en Grieken weten om te gaan met het klimaat. Zij vermijden de zon tussen 11 en 15 uur. Ze zoeken de schaduw op onder de olijfbomen of binnenshuis. Neem een uitgebreide lunch onder de bomen op de camping, lees een boek of ga juist op dit uur naar een mooi museum. Rustig, koel en daarna nog even naar het strand.

Pas je kleding aan

Naast het zoeken van schaduw kun je je kleding aanpassen. Niet de hele dag in je zwembroek maar luchtige bedekkende kleding op de heetste uren. Combineer dit met een hoed met brede rand of een pet. Voor kinderen is in Zuid Europa een heel arsenaal aan speciale UV werende kleding te koop voor de strand uren. Op het strand is een zonnebril natuurlijk onmisbaar, ook voor kinderen.

Bouw je zonbescherming langzaam op

Begin in Nederland om je huid bloot te stellen aan de zon. Liefst vanaf vroeg in het voorjaar. Dat kan dan nog zonder zonnecrème want die heb je pas nodig bij hogere zonkracht. De zonnebank is ook een goed hulpmiddel om gecontroleerd en gedoseerd je zonbescherming op te bouwen. Net als de echte zon, hetzelfde licht maar dan met een duidelijke tijdklok en bij ons met een goed advies, afgestemd op jouw huidtype en zonervaring.
 

Ken je huidtype

Er zijn huidtypes van 1-6. Voor mensen met een blanke huid gelden de huidtypes 1-4. Een huidtype 1 kan helemaal niet echt goed bruinen. Alle bescherming zal moeten komen van hulpmiddelen, met name kleding. Met huidtype 2 kun je bruinen maar moet je beginnen met een minuut of zes in de zon. Dat is echt zo voorbij. Vanaf huidtype 3 heb je het gemakkelijker en zul je minder problemen ondervinden. Kinderen zijn extra kwetsbaar en hebben daarom meer schaduw en meer beschermende kleding nodig.
 

Gebruik zonnecrème als aanvulling

Na alle voorgaande maatregelen kun je zonnecrème gebruiken om je bescherming nog op te voeren. Eventueel gericht op bepaalde lichaamsdelen. Zonnecrème is nooit een middel om in Zuid Europa de hele dag op het strand te kunnen blijven. Om de twee uur bijsmeren? Alleen in Nederland. Ga in het zuiden liever ’s morgens 2 uur naar het strand en aan het eind van de middag opnieuw.
 

Nog een aanvulling: Eet natuurlijk en gezond

Het eten van voldoende verse groenten en vers fruit zorgt voor anti-oxidanten in je huid. Dit zorgt voor een betere weerstand van je huid tegen o.a. teveel zonlicht. Tomaten staan bekend als toppers op dit gebied maar het geldt voor alle verse groenten. Goede olie zoals koudgeperste olijfolie levert ook anti oxidanten. Niet goed voor je huid zijn vetten die op te hoge temperaturen zijn verhit, roken en teveel suiker. Natuurlijk kan gezond eten nooit de voorgaande maatregelen vervangen.
Voor kinderen zijn er informatieve korte films van het KWF over weren, kleren en smeren. Op duidelijke wijze geven ze de belangrijkste tips.
Rutger Slim Zonnestudio Rietlanden Emmen 4 juni 2017

Bron

  •  *Han van der Rhee: Zonwijzer, meer zicht op zon en licht met doorverwijzing naar wetenschappelijke onderzoek.

Verkoopinformatie

Bekijk dit boek op Bol.com

Links

Bekijk op bol.com

Foto's

  • kind met hoed en zonnebril zoals gebruikelijk in Frankrijk,  aanbod zonnebrillen voor enfants in een supermarché, genieten van zon en schaduw bij de Loire in de stad Tours, mosselen(moules) eten  aan de kust van de Vendée en rood verbrande badgasten. nb Smeren helpt echt niet als je al bent verbrand!
 

De vele voordelen van Zonnestudio Rietlanden

  • Gastvrije ontvangst
  • Deskundige begeleiding
  • Huidanalyse bij eerste bezoek
  • Geen wachttijden
  • Niet poetsen, dat doen wij
  • Voordelige kuurkaarten
  • Vrij parkeren

Jouw zekerheid

Wij zijn aangesloten bij de branchevereniging SVZ. Je wordt altijd geholpen door een van de eigenaren van de zonnestudio, beiden erkend zonneconsulent.

Direct boeken?

Je kunt hier rechtstreeks een van onze zonnebanken boeken via de blauwe knop.

Actueel

Bekijk hier informatie over acties of aanbiedingen, bijzonderheden rond openingstijden of ander nieuws.

Reviews

Reviews werken als mond tot mond reclame maar dan op internet. Hier meer informatie.

Heb je een vraag? Anne helpt je graag verder!
Cookies

Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met onze privacyverklaring