Huidkankerdag bij de dermatoloog
Vandaag heb ik een bezoek gebracht aan het Scheper Ziekenhuis, pardon, Treant Zorggroep, ziekenhuislocatie Scheper. Wie verzint zo’n naam? Vandaag waren er activiteiten in het kader van de Nationale huidkankerdag.
Preventie is belangrijk
De dag is bedoeld om mensen bewust te maken van de gevaren van de zon. Ik ben me heel bewust van de voor- en nadelen van de zon en ben altijd geïnteresseerd in voorlichtingsactiviteiten hierover.
Het verloop van de dag
- Eerst mocht ik aanschuiven bij Gerda van der Wier, dermatoloog om mijn rug te laten controleren. Een klein plekje bleek onschuldig en meer te wijten aan ouderdom.
- Daarna een lezing over zonbescherming in het algemeen. Het was nog niet druk, een individuele lezing waardoor ik ruimschoots in de gelegenheid was vragen te stellen en de mededelingen over de zonnebank van kritisch commentaar te voorzien. Hierover straks meer.
- Nu was het mijn beurt om de reeds opgelopen zonschade in mijn gezicht te laten bekijken met speciale foto’s. Vroeger ben ik regelmatig verbrand in mijn gezicht, vooral mijn neus. Die schade is op deze foto’s te zien. Het gaat om een reeks van foto’s die verschillende aspecten goed apart van elkaar laten zien. Ik krijg de foto’s nog toegestuurd. Zo mogelijk worden ze hier nog geplaatst. Dit onderdeel werd verzorgd door Huidzorg Drenthe.
- Tot slot nog een tweede lezing over fotodynamische therapie met terloops wat info over medische zonnecrème. Deze lezing zou een kwartier duren maar het werd bijna drie kwartier. Uitvoerige uitleg over de therapie met zalf in combinatie met rood licht of daglicht om bepaalde huidaantastingen te herstellen. De dermatoloog benadrukte hier ook de voordelen van de zon voor je lichaam, je moet de zon nooit helemaal mijden.
Dit was goed
De voorlichting over zonbescherming in de eerste presentatie was duidelijk, niet verrassend of bijzonder maar gewoon op orde. De activiteiten sloten mooi op elkaar aan, het was zeer informeel maar wel informatief. De foto’s over zonschade waren een mooi onderwerp voor een gesprek. Een mooie combinatie van verschillende activiteiten.
Dit kon beter
Overal waar de zonnebank genoemd werd ging het om achterhaalde kennis hierover. Bij nadelen werd genoemd dat er geen vitamine D opbouw zou plaatsvinden. Ook zou geen huidverdikking op kunnen treden. Beide “nadelen” komen alleen voor als een zonnebank alleen UV-A licht zou gebruiken. Al meer dan twintig jaar wordt er in zonnestudio’s gebruik gemaakt van lampen die zowel UV-A als UV-B uitstralen. Alle effecten die buiten optreden in de zon zie je dus ook op de zonnebank. Overigens is de samenstelling van het licht alleen bij de zonnebank constant. Buiten wisselt dit door seizoenen, tijdstip van de dag en atmosferische omstandigheden behoorlijk. Kortom voor een medische invalshoek zou de zonnebank met zijn voorspelbare lichtproductie en met de nauwkeurige tijdknop de voorkeur verdienen. De dermatologen mogen over het algemeen geen vrienden van de zonnebank zijn, je mag wel actuele kennis van zaken verwachten. Hier ligt huiswerk.
Voorlichting is heel erg nodig
Wat is nu goede voorlichting over veilig zonnen? Afgezien van de kritiekpuntjes was dit natuurlijk prima georganiseerd. Je bereikt alleen niet heel veel mensen.
Onze eigen adviezen
Wij blijven doorgaan met onze eigen adviezen. Die beginnen bij de basis, gezond eten, verse groente en fruit om je huid in goede conditie te brengen. Zonlicht is onmisbaar maar wel met mate. De goede opbouw van de bescherming van je huid blijft essentieel. Zonlicht is mooi maar soms is de schaduw beter. Tussen de middag van het strand af en onder de bomen buiten wat eten of een boek lezen is dan verstandig. Dat is het soort adviezen wat wij geven. Een startpunt is tabblad "verstandig zonnen". Maar ook wij kunnen niet iedereen bereiken. We staan zelfs met tomaten op de (Eco) markt. Ieder mens die met onze tips gezonder blijft en niet naar de dermatoloog hoeft is er een. We doen ons best.