Op een gezonde manier door de donkere maanden
In de maand december zijn de dagen kort. Een dag duurt in december minder dan 8 uur. Wie redelijk kan rekenen beseft dan dat daar een “nacht” van 16 uur tegenover staat. In de zomer loopt dit op in de richting van 17 uur op de langste dag in de tweede helft van juni met daarbij een kort nachtje van ruim 7 uur. De invloed van dit licht op ons lichaam is groter dan we gedacht hebben. De tak van wetenschap die dit onderzoekt wordt chronobiologie genoemd.
Verstoringen van de biologische klok
Verstoring van onze biologische klok komt voor bij nachtdiensten en lange vliegreizen. Vermoeidheid, desoriëntatie, concentratieverlies en slaapstoornissen. Daarnaast kan vermindering van de eetlust optreden. Ook huidproblemen kunnen toenemen. Alle processen in ons lichaam worden door de afwisseling van licht en donker gestuurd. Natuurlijk het slaap- en waakritme maar ook de spijsvertering, de nieren en de bloeddruk worden hierdoor geregeld.
Licht is dus een onmisbare bestuurder van onze biologische klok. Wie er gevoelig voor is zal ongeschikt blijken voor nachtdiensten of frequent ver reizen. Het hormoon melatonine wordt ’s avonds aangemaakt om goed te kunnen slapen. Met kunstlicht kunnen we die aanmaak onbedoeld verstoren. De zon bepaalt niet meer ons leefritme. Dit is geen enkel probleem zolang er geen klachten ontstaan. Een bekende naam voor een verzameling van klachten is de winterdepressie.
Oplossingen
Wanneer je je bewust bent van bovenstaande processen dan liggen oplossingen vaak al voor de hand. Als de dagen kort zijn is het juist van belang om te profiteren van het weinige daglicht wat er is. De gordijnen en de zonwering open en dagelijks naar buiten.
Pas op met beeldschermen
Wie last heeft van een verstoord slaapritme zou in de ochtenduren extra daglicht of kunstlicht op kunnen zoeken. In de avonduren niet tot het einde van de avond voor een beeldscherm zitten. Beeldschermen hebben een overdaad aan blauw licht en kunnen een verstorende invloed hebben op de aanmaak van melatonine.
Een vakantie in de winter of in het vroege voorjaar is een prima manier om een tekort aan zonlicht te compenseren. Is dit voor jou niet haalbaar dan is de zonnebank mogelijk een alternatief. Je voelt je fitter en krijgt meer energie. In de praktijk blijkt dit te werken, ondanks het feit dat je de ogen gesloten houdt op de zonnebank. Dit komt omdat de aanmaak van hormonen ook via de huid gestimuleerd wordt. Voor sommige mensen is de ochtend het beste tijdstip voor de zonnebank. In onze zonnestudio is het geen probleem om hier rekening mee te houden. Geef wel duidelijk aan welk doel je hebt op de zonnebank. Een winterkuur ziet er anders uit dan een bruiningskuur.
Vers en natuurlijk eten
Bedenk dat naast het slaappatroon ook gewoon gezond eten en drinken van belang is. Voldoende groenten van het seizoen, gezonde koolhydraten en weinig bewerkte producten.