Veelgestelde vragen uit de zonnestudio

Hier vind je vaak gestelde vragen uit de zonnestudio. De antwoorden natuurlijk ook.

 

Hoe lang duurt een zonnekuur als voorbereiding op je vakantie?

Een volledige kuur van 10x zonnen kun je het beste 4 weken van te voren starten. Je kunt dan 2 of 3 keer in de week zonnen met een goede opbouw. Bij een goede zonnestudio is een huidadvies bij je eerste bezoek altijd inbegrepen. Op basis daarvan wordt een persoonlijk kuurplan opgesteld. Bij dit kuurplan wordt rekening gehouden met je huidtype en je recente zon ervaring maar er wordt ook naar een aantal andere dingen gekeken die je zongevoeligheid kunnen beinvloeden.

Is de zonnebank schadelijk of niet?

Nee, de zonnebank is niet schadelijk. Dit is een groot en wijdverbreid misverstand. Het licht van de zonnebank is niet anders dan dat van de zon. Er zijn mensen die teveel en te lang op de zonnebank hebben gelegen en natuurlijk is dit in cijfers terug te vinden. Het gedrag van deze mensen is het probleem, niet de zonnebank zelf. Bij goed gebruik draagt de zonnebank bij aan je gezondheid omdat je lichaam zonlicht nodig heeft net als planten zonlicht nodig hebben. Bij een zorgvuldige opbouw van je zonnekuur heb je alleen de positieve effecten. Geniet van de zon na een goede voorbereiding op de zonnebank. In een klimaat met meer dan voldoende licht zoals in Spanje of bijvoorbeeld Australie is een zonnebank overigens volkomen overbodig. Niemand is daar gebaat bij nog meer licht. In Nederland ligt de situatie heel anders.

Waarom is de zonnebank belangrijk als je op wintersport gaat?

Het belangrijkste voordeel is de vorming van voldoende vitamine D. Normaal is dit juist in de winter in Nederland lastig doordat er onvoldoende zonlicht is. Andere voordelen hebben te maken met het felle zonlicht hoog in de bergen. Lees meer in het blog over wintersport en zonnebank.

Is er verschil tussen de kuur om bruin te worden en een vitamine D kuur?

Ja, dat is er zeker. Als bruining het hoofddoel is kun je het beste 2x in de week komen. Voor vitamine D is éénmaal per week of zelf per twee weken voldoende. Een vitamine D klant wil ook graag de hele winterperiode extra vitamine D opbouwen. Dit kan door de sessies kort te houden. Ook kunnen we de gezichtsbruiner anders instellen dan standaard en hebben we zonnebanken met verschillende mogelijkheden. Omdat er zoveel opties zijn is een goed advies afgestemd op je wensen belangrijk. Wij geven dit advies graag en nemen er de tijd voor. Dit onderscheidt ons van een zonnebank/studio met muntjesautomaat.

Is er verschil tussen de “thuis”zonnebank en die van de zonnestudio?

Ja, dat verschil is er zeker. Allereerst is van belang of de zonnebank die je thuis hebt nieuw is of niet. Tussen oude en nieuwe banken is er namelijk veel verschil. De wetenschap heeft op dit gebied niet stil gestaan. De lampen van nu hebben een optimale mix tussen UvA en UvB licht. In de zonnestudio wordt over het algemeen met relatief nieuwe banken en lampen gewerkt. Verder zijn de zonnebanken in de studio krachtiger en zijn vaak voorzien van extra’s zoals ventilatie. De maatvoering is vaak wat ruimer. De banken zijn meestal goed onderhouden, schoongemaakt en ontsmet. Dit mag je althans in een goede zonnestudio verwachten. En het is natuurlijk prettig als je dit allemaal niet zelf hoeft te doen. Het scheelt nog ruimte thuis ook.

Beschermt het bruin van de zonnebank mij net zo goed tegen de zon als het bruin van de zon?

Ja hoor, ook op de zonnebank zorgt UvA en UvB licht voor de vorming van pigment in de huid. En het gaat er echt niet af onder de douche.

Mag ik na het zonnen nog in de natuurlijke zon gaan liggen?

Nee, de combinatie van zonnebank en natuurlijke zon op dezelfde dag is niet aan te bevelen. Je bruiningssessie is afgestemd op de hoeveelheid licht die je op een dag aan kunt. Heb je een afspraak en wordt het een zonnige dag dan kun je de afspraak bij een goede zonnestudio altijd afzeggen of verplaatsen.

Mag ik op de zonnebank als ik zwanger ben?

Ja, dat is geen probleem voor de baby. Wel is er door de hormoonwerking invloed op de huid van de moeder. Vraag goed advies!

Mag ik lezen onder de zonnebank?

UV straling is schadelijk voor het blote oog. Daarom geven wij iedereen een speciaal brilletje mee. Je kunt ook je ogen sluiten. Vermijd onnodig in de lampen kijken. Lezen is dus zeker niet mogelijk.

Waarom mag ik geen parfum of make up gebruiken?

De combinatie van UV licht en cosmetica kan een huidreactie veroorzaken. Een schone huid is daarom altijd beter. Je mag wel producten gebruiken die speciaal bedoeld zijn voor onder de zonnebank al vinden wij ze niet nodig. Gewone (anti)zonnebrandcrème is niet geschikt voor op de zonnebank en ook niet nodig.

Hoe vaak per week mag je op de zonnebank?

Ga niet vaker dan 3 keer per week en niet vaker dan 40 korte sessies per jaar. Overdrijven is echt niet goed. Hou er ook rekening mee dat zonnebaden in de echte zon net zo goed meetelt. Vraag goed advies in je zonnestudio.

Mag ik met een tatoeage op de zonnebank?

Na verloop van tijd zullen alle tatoeages iets slijten en verbleken, maar dat is niet een direct gevolg van ultraviolette straling. Wel kunnen sommige kleuren inkt in combinatie met zonlicht een allergische reactie oproepen. Om dat te vermijden, kun je de tatoeage afdekken met een gewone zonnecrème. Als je net je tatoeage hebt laten verwijderen dan kun je beter een tijdje de zonnebank en de zon vermijden.

Heeft het zin om met mooi weer naar de zonnestudio te gaan?

Soms wel. Een goede opbouw van je zonbescherming start soms bij 6 of 7 minuten in de zon. Wel sneu als je net alles uitgepakt hebt op het strand. Gebruik daarom de koele dagen of de avonden voor de zonnebank met een belangrijke regel: Nooit op dezelfde dag in de echte zon en op de bank. En ook over een hele week moet de totale tijd in de zon niet uitkomen boven het maximum dat hoort bij jouw huidtype. Belangrijk: Bij ons mag je een afspraak altijd annuleren als je toch liever naar buiten gaat als het weer onverwacht zonnig wordt.

Waarom adviseren jullie biologische zonnecrème?

Onze missie is “veilig zonnen” zowel op de zonnebank als in de echte zon. Er wordt steeds meer bekend over de bij effecten van de chemische stoffen in zonnebrandproducten. De Europese regels worden voortdurend aangepast aan de nieuwste inzichten maar dit loopt altijd achter op de werkelijkheid. Een probleem is dat gedegen onderzoek veel geld kost en alleen gedaan kan worden door de grote producenten zelf. Wetenschappelijke onderzoeken zijn daarom niet altijd een garantie voor een veilig product. Wij willen ieder risico vermijden en adviseren daarom goede biologische producten van een betrouwbare producent. Op deze pagina kun je zelf aan de linkerkant eerst duurzaamheid aanklikken en daarna biologisch.

Moet ik zonnecrème gebruiken op de zonnebank?

Nee, op de zonnebank gebruik je normaal gesproken geen beschermende zonnecrème. Een uitzondering wordt gemaakt voor iemand met een tatoeage. Een tatoeage zorgt voor een zodanige huidverandering dat extra bescherming op zijn plaats is. Dan kan plaatselijk een crème met beschermingsfactor gebruikt worden. Er zijn wel speciale crèmes voor gebruik op zonnebanken. Deze crèmes hebben geen beschermingsfactor maar zorgen wel voor hydratatie en verzorging van de huid. Dit kan ook achteraf met een goede bodycrème. Je kunt onderaan de pagina op de blauwe knop drukken om het assortiment bij bol.com te bekijken. Pas even de zoekterm aan naar "zonnebankcrème".

Welke chemische filters in zonnebankcrèmes zijn schadelijk?

Er staat een mooi overzicht op de site van de Consumentenbond. Wil je de chemische filters vermijden dan kun je het beste kiezen voor een biologische zonnecrème.

Kan ik bruin worden achter glas?

Ja, je kunt een beetje bruin worden achter glas. Er zijn voorbeelden bekend uit een auto of van iemand die werkt in een kas. Het zal veel langzamer gaan en het kan er wat anders uitzien dan normaal. Je bruint dan alleen onder invloed van UV-A licht. Dit kan geen kwaad maar je bouwt gèèn bescherming op tegen UV-B straling zoals normaal buiten het geval is. Buiten zorgt UV-B voor de meeste bruining. In de jaren '80 had je ook solariums of zonnebanken met alleen UV-A licht. Dat was veilig, dacht men toen maar we weten nu dat het beter is om het zonlicht echt na te bootsen met het kunstlicht. Dus moderne zonnebanken hebben UV-A en UV-B licht.

Ik heb een koortslip. Mag ik dan wel zonnen op de zonnebank?

Een koortslip en zonlicht is geen gelukkige combinatie. Het UV licht kan de klacht tijdelijk verergeren. Wacht even tot de koortslip is weggetrokken of dek je gezicht af met een handdoekje. We hebben speciale kleine handdoekjes voor dit soort situaties.

Mag dochter van 17 mee op de zonnebank?

Nee want de huid van iemand onder de 18 is nog in ontwikkeling. Dit maakt de huid extra gevoelig. Daarom geldt er een wettelijke grens van 18 jaar voor de zonnebank. Kinderen horen hun bescherming op te bouwen door regelmatig vanaf het voorjaar naar buiten te gaan. Dat is voor veel meer dingen goed dan alleen de huidbescherming. Kinderen mogen zeker niet te lang onbeschermd op het strand. Denk aan kleding, petjes, zonnebril, aanvullend smeren en vooral op tijd naar een schaduwplek.

Wat is de 0.3 norm in de zonnestudio?

Sinds 2007 is er een Europese wettelijke norm van kracht die een maximum stelt aan de hoeveelheid straling die een apparaat mag afgeven. De norm is 0.3W/m2. Dit is vergelijkbaar met de hoeveelheid licht op een strand aan de Middelandse Zee om 12 uur ’s middags. Bij zonnestudio's wordt hierop gecontroleerd door de VWA.

 

 

De vele voordelen van Zonnestudio Rietlanden

  • Gastvrije ontvangst
  • Deskundige begeleiding
  • Huidanalyse bij eerste bezoek
  • Geen wachttijden
  • Niet poetsen, dat doen wij
  • Voordelige kuurkaarten
  • Vrij parkeren

Jouw zekerheid

Wij zijn aangesloten bij de branchevereniging SVZ. Je wordt altijd geholpen door een van de eigenaren van de zonnestudio, beiden erkend zonneconsulent.

Direct boeken?

Je kunt hier rechtstreeks een van onze zonnebanken boeken via de blauwe knop.

Actueel

Bekijk hier informatie over acties of aanbiedingen, bijzonderheden rond openingstijden of ander nieuws.

Reviews

Reviews werken als mond tot mond reclame maar dan op internet. Hier meer informatie.

Heb je een vraag? Anne helpt je graag verder!
Cookies

Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met onze privacyverklaring