In de regen word je nat!
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen die regelmatig in de regen lopen een grotere kans hebben om nat te worden. Het lijkt op een bericht van de site De Speld. Helaas lijkt het ook op berichten die we op het eerste gezicht wel serieus nemen. De misleidende informatie bij Radar door journalistiek broddelwerk.
Het Radar testpanel
Radar heeft een Testpanel onderzoek gedaan en naar aanleiding daarvan op 1 oktober een artikel gepubliceerd. Dit artikel staat vol met waarheden zoals hierboven. Mensen die onder een zonnebank gaan krijgen meer UV licht op hun huid. En ja, je wordt er bruin van en teveel leidt in het ergste geval tot huidkanker. Radar doet een onderzoek onder zijn Testpanel met tal van suggestieve vragen. Er zijn mensen die vaker in de echte zon gaan zonnen omdat zonnebanken gevaarlijk zouden zijn. De meerderheid van zonnebankgebruikers gebruikt geen zonnecrème onder de zonnebank…Dat is interessant…
Journalistiek broddelwerk
Radar publiceerde de afgelopen jaren tal van artikelen over zonnebanken met voortdurende verwijzingen naar een IARC-classificatie van bruiningsapparatuur uit 2009. Die classificatie hield niet meer in dan een grove indeling. Een rechtstreekse verwijzing hiernaar leidt tot verkeerde conclusies. Voor ieder land moet dit apart uitgewerkt worden vanwege grote verschillen in klimaat en huidskleur. De consequenties ervan zijn voor Nederland uitgewerkt door de Gezondheidsraad in een advies aan de regering, ook in 2009. Het zou van serieuze journalistiek getuigen als Radar na 6 jaar de moeite had genomen om dit verslag van de Gezondheidsraad te lezen.
Ik citeer enkele regels uit de conclusie uit dit verslag:
” Mede op grond van praktische overwegingen was en is de opvatting van de Gezondheidsraad: Zon verstandig en met mate. Een onderscheid hierbij tussen zonnebaden en het gebruik van zonnebanken is vooralsnog niet gerechtvaardigd.”
De tien gouden regels van verstandig zonnen
Op basis van dit advies zijn door het platform verstandig zonnen de 10 gouden regels van verstandig zonnen opgesteld. Dit vormt nog steeds de basis voor de normen waaraan een goede zonnestudio in Nederland moet voldoen. Er is dus niet zoveel aan de hand en de rechtstreekse verwijzing naar de IARC- classificatie van Radar kan de prullenbak in. Lees je stukken, volg de adviezen van de Gezondheidsraad en richt je kritiek op zaken die echt beter kunnen. Die zijn er namelijk ook.
Wat kan Radar wel doen?
Een kritische houding van een programma als Radar is wel goed om het kaf en het koren in zonnestudio land van elkaar te scheiden. Onderzoek maar of de wettelijke regels gehandhaafd worden en of er deskundige informatie gegeven wordt. Er is veel vraag naar informatie over goede zonnecremes. Welke ingredienten zijn schadelijk? Zijn produkten op natuurlijke basis net zo goed als de traditionele produkten? Daarnaast is algemene informatie over veilig zonnen nuttig. Hieronder enkele belangrijke feiten.
De feiten over de zon en zonnebank
- Het licht van de zonnebank en de zon is feitelijk hetzelfde. Verschil is dat de zonnebank een tijdklok heeft en steeds dezelfde hoeveelheid licht uitstraalt. Bij de zon wordt dit bepaald door tijdstip van de dag, bewolking en tijd van het jaar.
- Bij de zonnebank is géén zonnecrème nodig.
- Verstandig zonnen is langzaam opbouwen in minuten in de loop van het voorjaar. De zonnebank kan een goed hulpmiddel zijn.
- Uw ogen kunnen schade oplopen bij een overdaad aan UV licht. Een brilletje beschermt u. Ogen dicht kan ook.
- De vitamine D die uw lichaam zelf aanmaakt wordt ook het beste door uw lichaam opgenomen. Dit aanmaken gebeurt door zonlicht of door de zonnebank. Tussen oktober en maart is de zon in Nederland te laag om vitamine D aanmaak op te wekken.
Oproep aan Radar
Ik roep hierbij Radar op om te stoppen met misleidende informatie. En aan branchevereniging SVZ zou ik willen vragen ook te reageren op de Radar publicaties.
Foto boven: Nog een voorbeeld van broddelwerk van fotograaf en model. Mevrouw ligt met de voeten bij de gezichtsbruiner!
Oorspronkelijk gepubliceerd 2 oktober 2015 Rutger Slim, Zonnestudio Rietlanden.