Grote verschillen tussen zonnebanken
Als je op internet de verschillende sites van zonnestudio’s bekijkt dan lijkt het of er enorme verschillen bestaan tussen de verschillende soorten zonnebanken. Ook de tarieven kunnen binnen een zonnestudio behoorlijk uiteenlopen. Het is goed om te weten dat de werkelijke verschillen tussen de banken kleiner zijn dan je misschien denkt.
Wettelijke norm voor zonnestudio's
Sinds 2007 is er een Europese wettelijke norm van kracht die een maximum stelt aan de hoeveelheid straling die een apparaat mag afgeven. De norm is 0.3W/m2. Dit is vergelijkbaar met de hoeveelheid licht op je huid op een strand aan de Middellandse Zee tussen 12 en 2 uur ’s middags. Iedereen die wel eens in Spanje op het strand heeft gestaan rond dat tijdstip begrijpt dat dit meer dan genoeg is. Het aardige is nu dat een moderne professionele zonnebank van een basistype ook al keurig tegen deze norm aan zit. En dat je dus op zo’n apparaat voordelig kunt zonnen. Duurder hoeft eigenlijk niet.
Redenen om te kiezen voor een dure zonnebank
Er zijn wel bijkomende redenen om te kiezen voor een luxere bank. De banken kunnen hoger en breder zijn waardoor je gemakkelijker op- en afstapt. De gezichtsbruiners kennen meer instelmogelijkheden en de ventilatie is beter regelbaar. Er zijn allerlei extra’s zoals geurtjes, kleurtjes (met led lampen), nevelsproeiers, muziekaansluitingen enzovoorts. Ik ben vast nog wel iets vergeten. Of de meerprijs van een luxere bank dit waard is mag je zelf beoordelen. Duidelijk is dat het woord Turbo niet op zijn plaats is behalve als het gaat om een extreme vorm van ventilatie. Dat lijkt me ook niet prettig.