Huidkleuren en huidtypes hebben een functie

Over de wereld verspreid hebben we veel verschillen in huidskleur. Die variatie is er niet voor niets. Die kleurverschillen zijn een ideale aanpassing van de huid aan de plaatselijke zonomstandigheden.

Ik heb in een eerder blog geschreven over huidtypes. In een zonnestudio onderscheiden we gewoonlijk 4 huidtypes. Eigenlijk zijn er 6 in deze verdeling. Mensen met een donkerbruine en een zwarte huid denken weinig reden te hebben om naar de zonnestudio te komen en doen dat ook niet.

De voor- en nadelen van een donkere huid

Een donkere huid is nuttig in een gebied met veel zonnestraling. Het pigment beschermt goed tegen overmatige UV straling. In Nederland is die zwarte huid juist weer een nadeel omdat je lichaam onvoldoende vitamine D aan kan maken. Dit kan een probleem zijn. Als je dan ook nog in je cultuur de gewoonte hebt meegenomen om de zon te mijden kun je in de situatie komen dat je veel te weinig zonlicht krijgt. En de wel erg veel huid bedekkende kleding die soms gedragen wordt is ideaal voor zonnige landen maar zeker niet voor de Nederlandse situatie. Huisartsen in de grote steden in Nederland komen dagelijks gevallen tegen van gebrek aan vitamine D onder de “nieuwe Nederlanders”.

De Schotten in Australie

 

Aan de andere kant krijgen de mensen die vanuit een gematigd klimaat zijn geëmigreerd naar gebieden dicht bij de evenaar veel sneller huidkanker. Hun huid beschermt ze onvoldoende tegen de nieuwe omstandigheden. Vooral zeer bleke, roodharige Australiërs met Schotse voorouders kunnen hierover meepraten. Het is dan ook niet gek dat juist in het zonnige Australië met zijn grote bevolkingsgroep uit een heel ander werelddeel relatief veel problemen voorkomen rondom een overdaad aan zonlicht.

 

Een goed zonadvies

Een goed zonadvies houdt rekening met plaatselijke omstandigheden in combinatie met het huidtype van de persoon. En de recente zonervaring is ook van belang want bescherming bouw je langzaam op. Teveel zon is niet goed en te weinig ook niet.

Een blanke, roodharige past op voor teveel zonlicht in zonnige, zuidelijke streken. De zonkracht is daar veel hoger dan in Nederland en dat maakt het verschil. In eigen land kan hij/zij het beste regelmatig de zon opzoeken zonder te overdrijven.

Een donker getint iemand zou in Nederland van het voorjaar tot in het najaar juist wel het daglicht op moeten zoeken. Echt zonnen hoeft niet maar voldoende naar buiten.

In de winter kun je helemaal geen vitamine D opbouwen in Nederland. Tussen oktober en maart staat de zon daarvoor te laag. We hebben wel de zonnebank. Een kuur of wekelijks bezoek in de wintermaanden is een verstandig alternatief. En van het voorjaar tot in het najaar regelmatig naar buiten. Een kwartier tot een half uur is al genoeg.

Bron:  Zonwijzer; Han van der Rhee ISBN 978 90 351 4188 9

Bekijk op bol.com

Oorspronkelijk gebubliceerd 9/2014 Rutger Slim, Zonnestudio Rietlanden Emmen.

 

De vele voordelen van Zonnestudio Rietlanden

  • Gastvrije ontvangst
  • Deskundige begeleiding
  • Huidanalyse bij eerste bezoek
  • Geen wachttijden
  • Niet poetsen, dat doen wij
  • Voordelige kuurkaarten
  • Vrij parkeren

Jouw zekerheid

Wij zijn aangesloten bij de branchevereniging SVZ. Je wordt altijd geholpen door een van de eigenaren van de zonnestudio, beiden erkend zonneconsulent.

Direct boeken?

Je kunt hier rechtstreeks een van onze zonnebanken boeken via de blauwe knop.

Actueel

Bekijk hier informatie over acties of aanbiedingen, bijzonderheden rond openingstijden of ander nieuws.

Reviews

Reviews werken als mond tot mond reclame maar dan op internet. Hier meer informatie.

Heb je een vraag? Anne helpt je graag verder!
Cookies

Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met onze privacyverklaring